Ga naar hoofdinhoud

De kracht van veel knuffelen en aanraken…

Knuffelen…Aanraken…Huid op huid contact…Huidhonger

Voor alle baby’s (kinderen en volwassenen) is aanraken, knuffelen en kroelen essentieel om te kunnen (over)leven. Het draagt bij aan een goede hechting tussen ouder en kind en is het meest heerlijke wat er is…als je het mij vraagt!

Uuuuuuren liggen en zitten met zo’n klein minimensje op je borst…elkaar leren kennen…ruiken en snuffelen aan dat snoetje en in dat zachte nekje ♥

En in die cuddle tijd worden er al heel wat processen in gang gezet bij je baby EN jou als ouder. Door de oxytocine die vrijkomt krijgt je kindje een gevoel van vertrouwen, veiligheid en geborgenheid. De basis voor zijn/haar verdere leven.

Een aantal oxytocine weetjes:

Oxytocine is een hormoon, ook wel knuffel- of gelukshormoon genoemd, in je hersenen dat verantwoordelijk is voor een gevoel van intimiteit en verbondenheid.  En als iets je geluksniveau een boost geeft, dan is het zoveel mogelijk van die twee woorden toevoegen aan je leven. Daarnaast geeft oxytocine je zelfvertrouwen, maakt het je vrolijk en helpt het je ontspannen. Oxytocine vermindert ook stress en onderdrukt angstgevoelens die jou flink kunnen belemmeren.

1. Oxytocine als zwangerschapshormoon
Oxytocine stond vroeger vooral bekend als zwangerschapshormoon. Uit onderzoek bleek namelijk dat oxytocine de weeën opwekt. Al tijdens de zwangerschap maakt het lichaam extra oxytocine aan. Het effect hiervan wordt door de hoeveelheid progesteron geremd waardoor je niet te vroeg bevalt. Tijdens de bevalling maakt het lichaam, stootsgewijs, nog meer oxytocine aan, ofwel weeën.

2. Compliment geven én krijgen
Naast liefdevolle aanrakingen kan een oprecht compliment je ook voorzien van een boost oxytocine. Dus laten we die vriendelijke woorden vooral niet opsparen tot nationale complimentjesdag ;-). Kijk elkaar gerust wat secondes langer in de ogen tijdens het geven of ontvangen van een compliment and feel the good vibes!

3. Omgaan met post-traumatische stress
Uit recent onderzoek blijkt wederom dat oxytocine trauma’s bij PTSS (post traumatisch stress syndroom) een plekje helpt te geven. Oxytocine remt namelijk de activiteiten in het rechter deel van de amygdala. Dat is een deel in de hersenen dat betrokken is bij emotionele reacties. Word je geconfronteerd met angstige of boze gezichten? Dan veroorzaakt oxytocine een minder heftige reactie in je systeem, waardoor je minder snel in de stress schiet of overprikkeld raakt.

4. Eet pure chocolade
Pure chocolade stimuleert de aanmaak van oxytocine en reguleert serotonine. cacao is een natuurlijke hart opener die je wijze inzichten kan geven en milder naar jezelf en andere mensen laat kijken. Hoe puurder de cacao is, hoe groter het transformerende effect van de cacao op je health & spirit.

5. Luister naar muziek
Door naar muziek te luisteren komt er naast oxytocine ook dopamine vrij; een ander gelukshormoon. Samen luisteren naar muziek en meezingen, helpt je te verbinden met mensen en anderen te vertrouwen.

6. Fysieke aanrakingen
Bij gewenste aanraking stijgt je oxytocine niveau onmiddellijk: van handdruk tot schouderklopje of een intieme vrijpartij. Door het toegenomen oxytocine gehalte in je lichaam voel je je gelukkiger, je huid gaat ervan stralen en het hormoon vergroot gevoelens van verbinding

7. Oxitocine en borstvoeding
Oxytocine zorgt er bij de borstvoeding door dat de spiertjes rondom de melkklieren samentrekken: De toeschietreflex…Hierdoor stroomt de melk in de melkkanaaltjes en komt het zo bij de baby…Win- win situatie ♥

Zo wil ik je toch nog even verwijzen naar een artikel in het Vakblad Vroeg…erg waardevol om te lezen.

Huidhonger essentiële basisbehoefte van iedere baby

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie